четвъртък, 3 юни 2010 г.

Малко от живота на Тесла

Достатъчно е да погледне учебника по физика, където е отбелязано, че на неговото име е наречена единицата за магнитна индукция.

Досега в историята на учените от цял свят не е имало друг учен, който да е забулен от толкова загадки и тайни. Едни са го смятали за гений, други – за безумец. Но именно на Тесла трябва да сме благодарни не за друго, а за наличието на достъпно електричество в домовете ни – точно той е изобретил устройството за променлив ток. Тесла има патентовани повече от 300 изобретения, получил е за тях 15 милиона долара (тогава, сега биха били 250-300 милиона).

“ОТ МАЛЪК В ГЛАВАТА МИ СЕ ПОЯВЯВАТ СТРАННИ КАРТИНИ”

Никола Тесла се родил през 1856 година в семейството на сръбски православен свещеник. Ако се съди по спомените му, той е бил странно дете. При вида на перла например момчето получавало конвулсии; вкусът на праскови пък му предизвиквал треска; а лист хартия, плуващ във вода, се превръщал в причина за неприятен вкус в устата му.

Бащата искал синът му да прави духовна кариера и му забранил на постъпи в Политехническия институт. Никола така се огорчил, че веднага се разболял. Лекарите предупредили, че дори е възможно да умре, и тогава баща му, който все пак искал синът му да оживее, му позволил да се запише в института. И както може да се очаква, Никола скоро оздравял. Но не напълно. Той самият си спомня, че след тази болест започнал да вижда странни неща.

“Силни потоци светлина ми откриваха изображения на реални обекти и просто заместваха мислите ми – написал Никола Тесла в дневника си. – Тези изображения на предмети и сцени изглеждаха като действителни, но аз винаги ги осъзнавах като видения от нормалния живот”. Но никакви “картини в главата” на Тесла не му попречили да завърши университета и да стане голям учен.

ЕДИСОН ЗАВЛЯКЪЛ ТЕСЛА С 50 ХИЛ. ДОЛАРА, ДВАМАТА УЧЕНИ СТАНАЛИ МЪРТНИ ВРАГОВЕ

В същия филм, на Тесла, построяващ машина за телепортиране със странни ефекти, му се наложило да избяга тайно, след като лабораторията му била изгорена от… хора на Едисон. Това обаче също е сюжет от реалния живот: Никола Тесла и друг велик изобретател – Томас Едисон, били смъртни врагове. Враждата започнала така. През 1884 година известният вече в Европа инженер Тесла, по покана на Едисон пристига в САЩ, за да решат сериозни технически проблеми в неговия завод. Едисон му обещал да му изплати премия от 50 хиляди долара. Но Никола не видял никакви пари. Едисон заявил, че “обещаната премия е само една шега и ако Тесла иска да стане американец, ще му се наложи да свиква с този хумор”. Вместо парична премия, Едисон предложил на инженера добавка към заплатата – по 10 долара на седмица. Но Тесла гордо отказал и напуснал.

А след няколко години Тесла продал своите патенти и също открил фирма за производство и търговия с електрооборудване. При това неговата продукция била по-икономична, отколкото тази на конкурентите му. Влиятелният Едисон губел поръчки от редовните си клиенти и публично наричал съперника си “луд сърбин”. Не само във филма, но и в действителност лабораторията на Никола Тесла в Колорадо Спрингс изгоряла през 1895 година. Било унищожено ценно оборудване, изгорели записки на учения. И е напълно допустимо в инцидента да са били замесени хора на Едисон.

ИНТЕРНЕТЪТ ИЗОБРЕТЕН ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА МИНАЛИЯ ВЕК

Никой обаче не открил проекта на Тесла след смъртта му. Най-важното негово изобретение, което той не могъл да доведе докрай, а последователите му не съумели да повторят, е “Международната безжична система за предаване на информация и енергия” (схемата е показана на снимката). Eнергопредаващата станция е можела да насочва електрическата енергия към всяка точка на Земята, отразявайки я от йоносферата – горните слоеве на атмосферата – и през самата Земя. Всички биха могли да се ползват от тази станция – кораби, самолети, фабрики – достатъчно е било да имат енергоприемаща система.

Според уверенията на учените, тази система би могла да транслира по целия свят сигнали за текстове, музика, рисунки. А с помощта на обикновен телефон е можело да се позвъни във всяка точка на света. Тесла дори построил енергопредаващата станция в Лонг Айлънд. Но първите експерименти били неуспешни, а след това започнала Първата световна война и военните му забранили да работи. Те подозирали, че той предава информация на немците и техните съюзници австрийците. След смъртта на учения обаче никой не открил документите и чертежите на неговата “Международна система”.

НАИСТИНА ЛИ Е МОЖЕЛ ДА ТЕЛЕПОРТИРА ХОРА?

Разбира се, в момента такива телепортни апарати и учени, които биха могли да направят това, все още няма, но никой не може да твърди, че през ХХI век те няма да се появят. Според автора на научнопопулярни книги за историята на науката к.т.н. Всеволод Галянин все още никой не умее да клонира или да телепортира човек. “Но генетиката – казва той – се развива много активно и вече сме били свидетели на клониране на животни. Ако не бяха морално- тичните забрани за клониране на човек, то най-вероятно на Земята вече щяха да се разхождат хора-клонинги”. “С телепорта ситуацията е по-сложна – продължава ученият Галянин. – Още не е изяснено как мигновено могат да бъдат преместени предмети от една до друга точка в пространството, а какво остава за живи същества. Но в САЩ, в Европа, а и в Австралия вече са проведени успешни опити по телепортиране на фотони – частички светлина. Възможно е това да е началото”.

За съжаление, повечето дневници на гениалния Тесла са загубени или унищожени. И много от неговите проекти е невъзможно да бъдат възстановени. Въпреки че се прави нещо по въпроса. Например американският инженер Грегъри Лей, работещ в Станфордския университет, наскоро построил “Електрическата кула на Тесла”, за която се споменава във филма. И “мята” с нейна помощ изкуствени мълнии.

ЗАГАДЪЧНИТЕ ИЗОБРЕТЕНИЯ НА ГЕНИЯ

Електромобил се движил цяла седмица без зареждане. През 1931 година Никола Тесла, заедно с инженери от автомобилостроителна фирма провели забавен експеримент. Заменили бензиновия с електрически двигател. Тесла включил в електродвигателя кутия с размери 60х30х15 кв. см с две стърчащи оси. Натиснал педала на газта… Машината работила без прекъсване цяла седмица. След това Тесла прибрал загадъчната си кутия и никой повече не я видял никъде. “Лъчите на смъртта”. През 1933 година Тесла съобщил във вестниците, че открил някакви “лъчи на смъртта”, способни да унищожат самолети на разстояние 400 километра. В началото на Втората световна война той предложил на правителството на САЩ да купи тази технология, след това я предложил на Великобритания. Но и едните, и другите (защо ли) отказали.

СИГНАЛИТЕ ОТ МАРС

През 1926 година Тесла поставил радиомачта в своята лаборатория в Ню Йорк. И приемал радиосигнали с неясен произход. Един от възможните източници той нарекъл Марс. Присмели му се, но самият учен казва: “Заради такова чудо – да установя връзка с извънземни – бих дал и живота си!”. Филаделфийският експеримент. Най-известният слух, свързан с името на Тесла, е изчезването на миноносеца “Елдридж”. Преди Втората световна война ученият започнал сътрудничество с военноморските сили на САЩ, създавайки “екран за невиждане” от радарите на корабите на противника. Тесла не успял да проведе експеримент, защото умрял на 7 януари 1943 година. Но 10 месеца по-късно военните, с помощта на генератора на Тесла, получили ефект – корабът станал невидим не само за радарите, но и за очите на човечеството. Всички членове на екипажа на “Елдридж” получили психични разстройства. Разговори с духове. Един приятел на Тесла запазил негово писмо, в което ученият уверявал, че изучавайки високочестотните токове, се натъкнал на нещо подозрително: “Аз открих мисъл. И наскоро ще мога да обсъждам своите открития със самия Архимед”.

КЪДЕ СЕ Е ДЯНАЛ АРХИВЪТ

След смъртта на учения в неговата хотелска стая не намерили никакви книжа, записки и чертежи. Възможно е да ги е унищожил сам или пък да са попаднали в секретните архиви на правителството на САЩ. Според непотвърдена информация, няколко дни след смъртта на Тесла в неговата стая “ровили” сътрудници на ФБР.

2 коментара:

  1. Интересни публикации.Само защо в заглавието името на Тесла е с малка буква???

    ОтговорИзтриване